21 Nisan 2013 Pazar

Portakal Kabuğu Reçeli ve Portakal Marmelatı

Hep moda haberleri paylaşıyorum diye sanmayın ki mutfakla alakam yok aslında ikinci en sevdiğim hobi; mutfakta vakit geçirmek. Size bugün paylaşacağım tarif zor ve zahmetli olarak zannedildiği için yapmayı sürekli ertelediğim "Portakal Kabuğu Reçeli" aslında zor değil ve yapımı zevkli, ortaya da güzel bir sonuç çıkıp, tadına bakan bir çok kişi memnun kalınca zahmetine değiyor doğrusu.
 
Yapımına geçmeden önce mevsim olarak tam ara mevsimdeyiz ve aslında bu reçel için en uygun zaman değil; kalın kabuklu, yafta portakallarından bulabilirseniz çok daha iyi.

Yapımı :

-2 Kg (10 adet) Portakalın Kabuğu
- 1,5 Kilo Toz şeker
- 2 Litre su
- 1 Adet Limon Suyu
-2 bardak portakal suyu
(Ben ayrıca karanfil ve tarçın kabuğu da koydum)

Portakalların kabuklarını ince aralıklarla dilimliyoruz, kabuklardaki beyaz kısım çok ise çok inceltmeden alıyoruz. Sonra kabukları gül gibi, sıkıca sarıp, uzun ve kalın bir iğne ile ipe diziyoruz.
Şimdi en önemli püf noktaya geliyoruz; mutlaka portakal kabuklarını 3 kere haşlayıp süzüp daha sonra da bir gün sıcak suda bekleticez, hatta suda bekletirken de iki-üç kez suyunu değiştiricez. Böylelikle portakallarımız acı olmayacak.



Sonra;
Şekeri, portakal suyunu ve suyu kaynatıp, portakal kabuklarını ekliyor ve kısık ateşde reçel kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz. Bu aşamada aroma vermesi için tarçın kabuğu ve karanfil de ekledim.
 
Kaynamış olan reçele limon suyu ekleyip biraz daha kaynatıyoruz. Ilıyınca da kavanozlara koyuyoruz..

Portakal Marmelatı

Yukarıdaki tarifte portakalların kabuklaırnı kullandık, içlerini de yiyecek biri bulamadıysak; elimizde 10 portakalın içi ile başbaşayız :) onlarla çok güzel ve hafif bir marmelat yapıcaz.

10 portakalın içi
1kg toz şeker
yarım limon
ve vanilya

 
Soyulmuş 10 portakalı, robottan geçirip püre haline getiriyoruz. Ve şeker ile biraz koyulaşana kadar kaynatıyoruz. Uzun süre kaynatıp kıvamının koyulaşmasını bekleyebilirsiniz veya ben bu aşamada kevgirden geçirip iyice pürüzsüzleştirdim ve tekrar kaynatıp limon ve vanilya ekledim. Biraz daha kaynayınca marmelat kıvamına gelince ocaktan alıp, ılıyınca kavanozlara boşalttım.

3 yorum:

kış güneşi dedi ki...

Çok güzel olmuş bende bir senesi yaptım her bir keke kullandım çok kullanışlı bir şekerleme eline sağlık

minikkus dedi ki...

nasıl emek yogun bir receldir bu yaaa, valla okurken yoruldum:)
ama işte yemesi nasıl da güzel olur şimdi onun, bi ısırık verir misin peki? ^.^

Missinem dedi ki...

Kardelen sezgin, teşekkür ederim çok lezzetli bir reçel gerçekten

minikkus, aynen öyle, zahmetli ama bir okadar da yemesi güzel tabiki veririm kaç ısırık istersen :)